Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lemur Kata

6. 4. 2008

Třída: Savci
Řád: primáti
Výskyt: jižní a jihozápadní Madagaskar
Hmotnost: 2,3 - 3,5 kg
Délka těla: 38 - 49 cm, délka ocasu: 56 – 62,5 cm
Věk: až 20 let

Charakteristika:
Lemuři patří mezi poloopice. Od většiny primátů se odlišují dlouhým, huňatým ocasem, hlavou protaženou v černý neosrstěný čenich a krátkými boltci. Žijí převážně na stromech, takže jejich ruce a nohy jsou přizpůsobeny pro uchopování (i když nejsou tak obratné jako u opic a lidoopů). Mají ploché nehty na všech prstech vyjma druhého prstu na zadní noze, který má místo nehtu dlouhý čistící dráp na pročesávání srsti. Tělo je kryto jemnou vlnitou srstí, kterou pročesávají tzv. hřebínkem, tvořeným spodními řezáky a špičáky. Celkový počet zubů je 36. Dalším typickým znakem jsou pigmentové skvrny na sítnici – při silnějším osvícení jejich oči ve tmě světélkují. Slepý vak u žaludku a dlouhé slepé střevo souvisejí převážně s vegetariánským jídelníčkem.
Lemur kata na první pohled připomíná kočku – tělesnými proporcemi i elegantním pohybem. Nejnápadnější částí jejich těla je černobílý ocas. Opice jej co chvíli legračně protahují mezi předními končetinami. Důvod je jednoduchý. Na předloktí mají totiž umístěny pachové žlázy, jejichž častým olizováním si přenáší výměšky na přední tlapky a jimi pak ocas parfémují. Ten pak v hustém lesním podrostu slouží jako optický a pachový signál.

Prostředí a stanoviště:
Lesní biotopy, ale i otevřená, keři zarostlá krajina nebo skály.

Způsob obživy:
V jídelníčku převažuje ovoce. Dále jsou zastoupeny listy a jiné části rostlin. Jen výjimečně hmyz. Jeho nejoblíbenější potravou jsou divoké fíky, banány a ostny fíkovníků.

Způsob života – sociální struktura:
Katy žijí v tlupách o 3 až 20 jedincích. Jádro skupin tvoří dospělé samice, mezi nimiž existuje dobře vymezené hierarchické pořadí a jsou nadřazené samcům. Mladé samice zůstávají se svými matkami a dcerami, mladí samci rodné skupiny opouštějí a vytvářejí mládenecké tlupy. Ve srovnání s ostatními příbuznými tráví tito lemuři nejvíce času na zemi. Jsou také téměř výlučně denními zvířaty.

Rozmnožování:
Březost trvá 134 – 138 dní. Samice rodí jedno mládě, které zpočátku nosí na krku, později na hřbetě. Dvojčata se v průměru objevují v každém šestém vrhu. Mateřské mléko mláďata sají ještě v pátém měsíci života, i když se už od 8 týdnů živí pevnou potravou. Samice dospívají už v 20 měsících, samci v 2,5 letech.

Ochrana druhu:
Stejně jako u jiných lemurů ohrožuje jeho existenci odlesňování a intenzivní lov. Lemur kata je však stále hojnější než většina ostatních druhů.

Zajímavosti:
- Mláďata lemura katy kojí kterákoliv dospělá samice z tlupy
- Novorozená mláďata mají jasně modré oči. Zářivě žlutou barvu získají jejich duhovky teprve časem.
- Lemur kata dokáže vyluzovat celou škálu zvuků: kvičení, funění, mlaskání a vřískot.
- Je znám jako velmi čistotné zvíře. Několikrát za den si pečlivě pročesává srst hřebenovitými zuby i dlouhými drápy na prstech u nohou, aby ji udržel neustále v dokonalém stavu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář